Hvad er en biopejs?

Kom ind under hjelmen på hvad en biopejs i realiteten er

En biopejs er en pejs som fungere som en hygge-erstatning for den traditionelle åbne pejs. Biopejsens største fordel er, at den ikke kræver tilslutning af skorsten. Det gør den ikke, fordi den ikke afgiver giftig røg eller sod som følge af afbrændingen af bioethanolen.

Næste punkt på listen over fordele ved en biopejs er, at den typisk kan fås i varianter som kan anvendes i alle typer hjem. Du behøver derfor ikke have en stor pejs opad væggen som man kender det, for at skabe hygge med levende ild. Biopejse kan faktisk fås helt ned i størrelser kaldet bordmodeller som vil kunne stå på et cafébord, men de kan også fås i større fritstående modeller som kan give et designmæssigt pust til hjemmet.

En biopejs brænder på bioethanol i stedet for træ, gas, træbriketter, eller træpiller, som man kender fra de traditionelle pejse og brændeovne. Bioethanolen brænder ikke direkte når man tænder op, med det gør dampene fra bioethanolen til gengæld. Lidt som man kender det ved benzin, blot uden benzin lugten. Herved altså endnu en fordel.

Lugter bioethanol overhovedet ikke?

Det korte svar er, jo. Men historien er mere nuanceret end som så. Der er nemlig meget stor forskel på bioethanol, både i lugt og kvalitet i form af den måde flammerne ser ud på når pejsen er tændt. Køber du billig bioethanol, er du næsten med 100 procents sikkerhed, garanteret en kedelig lugt når din biopejs er i gang.

Der findes god bioethanol som både giver flotte flammer, samt lugter minimalt. Vi har testet flere forskellige typer af bioethanol og er indtil videre kommet frem til at den model som kan købes hos Decoflame, er den bedste. Prisen på denne bioethanol ligger på omkring 30 kroner pr. liter, hvor du vil kunne købe et billigt alternativ til omkring 18 kroner pr. liter i din lokale trælast eller byggemarked.

Men skal derfor gøre op med sig selv om man vil ofre de 12 kroner ekstra pr. liter, for en bedre oplevelse. Og det bringer os også videre til hvad de 12 kroner ekstra vil betyde ved almindelig anvendelse.

Hvad koster det at anvende en biopejs?

Hvis vi tager udgangspunkt i ovenstående priser på bioethanol, så skal man regne med en udgift på et sted mellem 6-10 kroner i timen, ved en almindelig biopejs. Ved almindelig menes der en typisk romantisk pejs som inkl. omramning måler omkring 1 meter x 1 meter i bredde x højde.

En biopejs bruger typisk en 3. del af en liter bioethanol i timen. Dette kan variere fra pejs til pejs, samt hvor meget man åbner for brænderen. Nogle biopejse leveres med en justerbar brænder og dette kan have en stor indflydelse på brændetiden.

Nogle biopejse leveres med en keramisk sten som absorbere bioethanolen, hvilket er med til bl.a. at give en længere brændetid.

4 kommentarer til “Hvad er en biopejs?”

  1. Vi har en Umbria biopejs herhjemme og den er intet mindre end fantastisk! Den har netop den keramiske brænder så vi får mere ud af vores bioethanol. Så til dem der skulle være bange for at købe en biopejs, det skal i ikke være. Hilsen Per

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *